Bestel Ik ben het waard! Nu zonder verzendkosten!

Ik ben het waard om mijn ruimte in te nemen

Ik ben het waard om mijn ruimte in te nemen

, door Redactie Annemarie's Health, 12 min lezen


Hoofdstuk 2

Ik ben het waard om mijn ruimte in te nemen

Veel vrouwen die ik tegenkom, zelfs diegenen die op professioneel gebied buitengewoon succesvol zijn, worstelen vaak met het volledig innemen van hun ruimte. Ook al heb je overvloedig talent en een sterk gevoel van zelfbewustzijn, dan kan het nog steeds moeilijk zijn om op cruciale momenten voor jezelf op te komen. In plaats daarvan laat je je te vaak overrulen, zwijg je wanneer het nodig is om je stem te laten horen, en plaats je de behoeften van anderen boven die van jezelf. Herken je jezelf hierin?

Het probleem van onzichtbaarheid

Het probleem van onzichtbaarheid is echt een ingewikkeld iets, dat diepgeworteld kan zijn in jouw vroege ervaringen en interpersoonlijke dynamieken. Het gevoel van minderwaardigheid en jezelf klein maken is vaak terug te voeren naar cruciale momenten in jouw kindertijd, zoals interacties met dominante ouders of een omgeving waarin je constant het idee kreeg dat je te veel was. Deze ervaringen kunnen echt een diepgaand effect hebben op hoe je jezelf ziet en hoe je je gedraagt in relaties en sociale situaties.

“De ruimte die je inneemt is net zo waardevol als jijzelf. Durf zichtbaar te zijn.”

Deze patronen van zelfverkleining kunnen zich manifesteren in verschillende aspecten van je leven, van persoonlijke relaties tot professionele omgevingen. Als je jezelf kleiner maakt dan je werkelijk bent, heb je misschien moeite met het uiten van je behoeften en meningen, omdat je gewend bent geraakt aan het idee dat deze ondergeschikt zijn aan die van anderen. Dit kan leiden tot gevoelens van onderdrukking, frustratie en een gebrek aan vervulling in je leven. Het doorbreken van dit patroon vereist vaak bewuste zelfreflectie en soms ook professionele begeleiding. Het betekent erkennen dat de manier waarop je jezelf ziet niet altijd overeenkomt met de realiteit, en dat je het recht hebt om je behoeften en meningen serieus te nemen. Het vraagt ook om het ontwikkelen van gezonde grenzen en het vermogen om assertief op te komen voor wat belangrijk is voor jou, zelfs als dit betekent dat je uit je comfortzone moet stappen (of dat je daarmee aan de comfortzone van anderen morrelt).

Generationele overdracht

Het probleem van onzichtbaarheid heeft ook vaak te maken met generaties lang doorgegeven patronen, een fenomeen dat bekend staat als “Generationale overdracht” of “Generationeel trauma”. Het gevoel van minderwaardigheid en zelfverkleining kan van generatie op generatie worden doorgegeven, soms onbewust, door de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden en de dynamieken binnen het gezin. Het is een cyclus die zich herhaalt, tenzij er iemand is die bereid is en sterk genoeg is om dit patroon te doorbreken.

Misschien ben jij dat wel, aan gezien jij dit nu leest. Heb jij dat gevoel? Dan zou het heel goed kunnen dat dit jouw ‘taak’ is, om dit ‘intergenerationele patroon’ te doorbreken. Ik heb dat gevoel zelf ook altijd heel sterk gehad in mijn familie en altijd “geweten” wat ik van zowel mijn vader als mijn moeder te doorbreken had, wat me, ik ben nu vijfenvijftig, echt heel goed lukt. Ineens, zo lijkt het. Terwijl ik de afgelopen jaren ook wel eens heb gedacht: mijn hemel, wat kunnen familiepatronen, overgenomen overtuigingen en gedragingen toch hardnekkig zijn. Het voelde alsof ik er steeds maar weer in “teruggezogen” werd. Maar ik kan uit ervaring zeggen dat het loont om door te zetten. Ik voel me nu vrijer en meer mezelf dan ooit. Tuurlijk heeft dat ook “gewoon” met ouder worden te maken, maar toch ook écht met durven kijken naar waarom je doet zoals je doet, denkt zoals je denkt en in bepaalde situaties reageert zoals je reageert en je je voelt zoals je je voelt.

“Als je kampt met angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je (voor)ouders. Zolang je dit niet herkent kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven.”

De kluwen ontwarren

Het gaat erom dat je steeds probeert te onderscheiden: wat is nou echt van mij, en wat kan ik eigenlijk niet goed thuisbrengen? Als je kampt met verslaving (aandacht, bevestiging, seks, alcohol, drugs), angst, depressie, problemen of pijn komt het vaak niet in je op dat je dit geërfd kunt hebben van je (voor)ouders. Zolang je dit niet herkent kunnen angsten en gevoelens die niet bij jou horen blijven opduiken in je leven.

Toen mijn vader stierf eind 2023, voelde ik tot in het diepst van mijn wezen: ik heb nu het beste van mijn vader in me (zijn creativiteit, oog voor schoonheid, scherpte, kritische wereldbeeld, perfectionisme en mediamieke gave) maar niet zijn onmacht en woede, (zelf)oordelen, gevoel van minderwaardigheid en narcisme. En ik heb nu het beste van mijn moeder in me (haar zachtheid, zorgzaamheid, passie voor gezondheid, liefde voor voeding en koken en gezonde ijdelheid) maar niet haar onvermogen om haar ruimte in te nemen, voor zichzelf te gaan staan en zichzelf te uiten zoals ze werkelijk was.

Ik heb de “kluwen” ontward en een scheidlijn weten aan te brengen tussen van wat overgenomen overtuigingen en gedragingen zijn - en wat niet, wat de waarheden van mijn familie zijn - en die van mij. Dat is heel bevrijdend voor me geweest. Het is niet zo dat ik de generationele trauma’s niet meer voel of ervaar, maar ik word er niet meer door geleefd of beperkt. Ik neem het waar en kan er nu op elk moment heel bewust voor kiezen om niet in die “generationele reflex” te schieten maar echt te kiezen voor mijn eigen, authentieke, reacties en gevoelens in situaties. De “generationele betovering” is als het ware verbroken.

Trauma oplossen voor komende generaties

Dus als jij bereid bent om deze uitdaging aan te gaan, los je niet alleen een trauma op voor jezelf, maar ook voor komende generaties en maak je af waartoe je (voor)ouders niet in staat waren. Je herhaalt niet het verleden maar stapt, verrijkt in plaats van beperkt en belemmerd door je familiegeschiedenis, een nieuwe ruimte in om écht verder te groeien. Hoe mooi is dat? Het doorbreken van de cyclus van zelfverkleining en minderwaardigheid kan echt zo’n krachtige daad van genezing zijn, niet alleen voor jou, maar voor je hele familie en toekomstige generaties. Het vergt moed en vastberadenheid, maar de impact ervan is enorm, ik gun dat echt iedereen.

Waarom je ruimte innemen belangrijk is

Ruimte innemen betekent jezelf toestaan volledig aanwezig te zijn, je mening te geven en je behoeften kenbaar te maken. Dit is belangrijk omdat:

  • Gelijkwaardigheid

Het helpt om jezelf en anderen als gelijkwaardig te zien.

  • Authenticiteit

Je zichtbaarder en authentieker wordt voor anderen.

  • Zelfzorg

Het voorkomt dat je jezelf uitput door constant de behoeften van anderen voorop te stellen.

  • Gezonde relaties

Het voor duidelijkere en eerlijkere communicatie zorgt in relaties.

Oefening

Reflectie op je jeugd en invloeden

Neem een moment om na te denken over je jeugd en de invloeden die hebben bijgedragen aan jouw neiging om minder ruimte in te nemen. Schrijf op:

  • Specifieke situaties waarin je hebt geleerd om jezelf klein te maken.
  • Welke boodschappen je (onbewust) doorgegeven kreeg over je eigenwaarde en zichtbaarheid.
  • Hoe deze ervaringen je huidige gedrag beïnvloeden.

Stap naar gelijkwaardigheid

Het is cruciaal om jezelf als gelijkwaardig aan anderen te zien. Het begrip van je eigen gelijkwaardigheid aan anderen is een krachtig inzicht dat je kan helpen om jezelf volledig te omarmen. Het betekent dat jouw stem, jouw gevoelens en jouw perspectief net zo waardevol zijn als die van anderen. Het is een innerlijke overtuiging die je in staat stelt om met zelfvertrouwen je plaats in de wereld in te nemen, zonder jezelf te vergelijken met anderen op een schaal van “beter” of “slechter.” 

Wanneer je jezelf als gelijkwaardig aan anderen ziet, creëer je een ruimte waarin je jezelf kunt zijn zonder angst voor oordeel of afwijzing. Het opent de deur naar zelfacceptatie en zelfliefde, omdat je erkent dat je net zoveel recht hebt om te zijn wie je bent als ieder ander. Het is een bevrijdende gedachte die je uitnodigt om jezelf te koesteren en te respecteren, met al je eigenaardigheden en unieke eigenschappen.

Het besef van je gelijkwaardigheid aan anderen nodigt je uit om jezelf te zien als een waardevol individu, met eigen talenten, dromen en idealen. Het herinnert je eraan dat je niet hoeft te wedijveren met anderen om je waarde te bewijzen, maar dat je mag floreren op je eigen pad, in je eigen tempo. Het is een innerlijke kracht die je in staat stelt om authentiek te zijn en om je eigen weg te vinden in het leven, met respect voor de diversiteit en uniciteit van anderen om je heen.

Oefening

Gelijkwaardigheidsverklaring

Schrijf een persoonlijke gelijkwaardigheidsverklaring. Dit kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ben net zo waardevol als ieder ander. Mijn meningen, gevoelens en behoeften zijn belangrijk en verdienen ruimte. Ik mag zichtbaar zijn en mezelf uitdrukken zonder angst of schaamte.” Herhaal deze verklaring elke dag voor jezelf, bij voorkeur hardop, om je bewustzijn en overtuiging te versterken. Voelt dit gek, onwennig of overdreven? Snap ik, toch werkt het écht.

Assertief communiceren

Assertiviteit is meer dan alleen een vaardigheid; het is een manier van zijn die je helpt om je ruimte in te nemen en je grenzen te respecteren. Het betekent dat je jezelf toestaat om op een respectvolle manier je mening te uiten, ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is (of jij dat nodig vindt) en je behoeften uit te drukken, zonder daarbij de behoeften van anderen te negeren. Wanneer je assertief bent, voel je je zelfverzekerd genoeg om je gedachten, gevoelens en behoeften duidelijk en respectvol te communiceren, zonder angst voor afwijzing of conflict. Het draait erom dat je in staat bent om jezelf te laten horen zonder anderen te kleineren of te negeren, en om krachtig ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is, zonder je schuldig te voelen. 

Gezonde balans

Assertiviteit gaat niet over het domineren van anderen, maar eerder over het vinden van een gezonde balans tussen jouw behoeften en die van anderen. Het stelt je in staat om authentiek te zijn en je eigen weg te volgen, terwijl je tegelijkertijd openstaat voor de meningen en behoeften van anderen. Het is een vaardigheid die je helpt om effectiever te communiceren, je relaties te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten. Het is bovendien een vaardigheid die jouw trillingsniveau verhoogt. Als je je de vaardigheid van assertiviteit onder de knie hebt, het “gewoon” voor je wordt, dan hoef je op een gegeven moment niet eens meer zoveel te zeggen, heb je geen woorden meer nodig om te communiceren dat je graag wilt dat er zorgvuldig met je wordt omgegaan; dan zit het verankerd in je energie, je straalt het uit.

Oefening

Assertiviteitstraining

Kies een situatie waarin je normaal gesproken je mening zou inhouden.

 Bereid je voor door:

  • Je punt duidelijk te formuleren.
  • Mogelijke reacties van anderen te overwegen en hoe je daarop wilt reageren.
  • Jezelf te herinneren dat jouw mening net zo waardevol is als die van een ander.

Tot slot

Tot slot, het innemen van je ruimte is niet alleen een daad van zelfliefde en zelfrespect, maar ook een geschenk aan de wereld om je heen. Door jezelf toe te staan volledig te zijn, open je de deur naar diepere verbindingen en eerlijkere, gezondere relaties. Dus stap met vertrouwen in je eigen kracht, omarm je gelijkwaardigheid en wees bereid om te stralen. Je bent het waard om gezien en gehoord te worden, precies zoals je bent.

(Hoofdstuk 2, Ik ben het waard!, Annemarie Postma)

Bestel het boek hier en activeer je energie van zelfwaardering en verander je leven! 

Lees meer artikelen

  • Door wiens ogen kijk jij naar jezelf?

    Door wiens ogen kijk jij naar jezelf?

    Lees meer 

  • Ben jij bereid om los te laten? Doe mee aan het acceptatie-experiment!

    Ben jij bereid om los te laten? Doe mee aan het acceptatie-experiment!

    Lees meer 

  • Radical selflove: het gaat om DOEN!

    Radical selflove: het gaat om DOEN!

    Lees meer 

Footer image

© 2025 Annemarie's Health, | Annemarie's Health B.V.

  • American Express
  • iDEAL
  • Maestro
  • Mastercard
  • PayPal
  • Shop Pay
  • Visa

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.